شناخت فرمانروای آب‌ها با کتاب «کوسه‌های ایران»

به گزارش مارین‌پرس، این کتاب ۴۸ صفحه‌ای با شمارگان یک هزار نسخه و قیمت ۹۰ هزار ریال توسط موسسه فرهنگی منادی تربیت در سال ۹۵ به چاپ رسید.

نویسنده کتاب کوسه‌های ایران، هدف از انتشار این کتاب را شناسایی فایده‌های اقتصادی، اکولوژیک و زیست محیطی کوسه‌ها به مخاطب عنوان کرده است.

این کتاب در بخش‌هایی با عنوان صفات اختصاصی، ارزش اقتصادی، انواع کوسه ها به همراه تصویر آن ها به معرفی این آبزیان پرداخته و همچنین به فرم و رنگ بدن، زیستگاه، تغذیه، قلمرو زندگی و نوع تولید مثل هر کدام اشاره می‌کند.

خانواده کوسه‌های درنده، روباه دریایی، سگ ماهی، اسلیپر، بوته ای، گربه کوسه، ببر شنی و سرچکشی از انواع نام برده در این کتاب است.

بخش‌هایی از کتاب «کوسه‌های ایران»

کوسه ماهیان دسته ای از آبزیان نسبتا بزرگ هستند، مدت‌ها پیش از به وجود آمدن دایناسورها، کوسه ها فرمانروای آب ها بودند. آن ها نخستین بار بیش از ۴۰۰ میلیون سال پیش شکل گرفتند و در ۱۰۰ میلیون سال اخیر به ندرت دستخوش تغییر و دگرگونی شده اند. این ماهی‌های آب شور دارای اسکلت غضروفی هستند، غضروف همان ماده ی انعطاف‌پذیری است که گوش انسان‌ها را نگه می‌دارد. کوسه ماهیان جزء ماهیان غضروفی بوده و در خلیج‌فارس و دریای‌عمان از تنوع قابل ملاحظه ای برخوردارند. در جهان ۵۵۰ گونه و ۲۳ خانواده کوسه وجود دارد که ۶۰ گونه و ۱۸ خانواده از آن ها در آب های خلیج‌فارس و دریای‌عمان زندگی می‌کنند.

در قسمت دیگری از این کتاب آمده:

معروف‌ترین نوع کوسه‌ها، کوسه بزرگ سفید، کوسه ببری و کوسه سرچکشی هستند.

مردم معتقدند کوسه‌ها برای حمله آفریده شده اند، اما همه ی آن ها حمله نمی کنند؛ بیشتر کوسه ها برای انسان بی خطر هستند (مانند کوسه نهنگی)، اما بعضی از آن ها خطرناک می باشند مثل کوسه های درنده، کوسه های سفید، کوسه های سرچکشی. کوسه هایی که آدم خوار هستند، معمولا در نزدیکی ساحل به آدم ها حمله ور می شوند و با تیغ های پشت چنان ضربه‌ای به دست، پا یا تنه ی آدم وارد می کنند، که بلافاصله دست، پا یا تنه انسان به کلی قطع می گردد. در سواحلی چون خلیج‌فارس این نوع کوسه ها به کولی گرگ معروف هستند.

کوسه‌ها در هنگام سپیده‌دم، غروب آفتاب و در طول شب برای شکار فعال تر هستند. به همین دلیل به شناگران توصیه می شود که در این ساعت وارد آب دریا نشوند و از شنا کردن در نقاطی که آب رودخانه ها به دریا می ریزد، پرهیز کنند.

کوسه به جز انسان دشمن دیگری ندارد و سالانه ۷۳ میلیون کوسه توسط انسان شکار می شود که این کار باعث شده جمعیت آن ها کم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *