به گزارش مارینپرس، در شمال و بهویژه جنوب کشورمان خطوط ساحل طولانی داریم، طول سواحل کشور حدود پنجهزار و 800 کیلومتر اعلام شده که 890 کیلومتر آن در شمال و مابقی در جنوب کشور است. علاوه بر طرحهای عمرانی و گردشگری متعددی که در این نوار ساحلی میتوان ایجاد کرد از این فرصت میتوان برای طرحهای پرورش ماهی در قفس استفاده کرد که ظرفیت بزرگی برای سرمایه گذاری، اشتغال، تولید و صادرات ایجاد کرده است.
بنابراین گزارش، یکمیلیون و 200هزار تن ماهی در کشور بهصورت صید و پرورشی تولید میشود که این میزان در مقایسه با سال 57، رشد 40برابری داشته است.
نبیالله خونمیرزایی معاون وزیر و رئیس سازمان شیلات درباره وضعیت تولید و پرورش ماهی در قفس در کشور گفته است: براساس برنامه چشمانداز باید ظرفیت تولید و پرورش ماهی در قفس کشور به 200 هزار تن در سال برسد اما هنوز از این برنامهریزی نیز فاصله داریم.
بنابراین گزارش، پرورش ماهی در قفس یکی از روشهای متداول پرورش ماهی در دنیا است که مزایای مخصوص به خود را دارد. پرورش ماهی با هدف تولید اقتصادی تحت چهار سامانه انجام میشود که شامل پرورش در استخرهای روباز خاکی و پرورش در استخرهای سرپوشیده گلخانهای، در تانک و یا در قفس است. مزایا و معایب پرورش ماهی در قفس در ذیل مطلب آمده است.
مزایای پرورش ماهی در قفس
1 ــ هزینه پایین نسبت به پرورش ماهی در استخرهای خاکی یا سیستمهای مداربسته
2 ــ مدیریت آسانتر و کمهزینهتر
3 ــ سهولت در مشاهده و بررسی میزان تغذیه ماهی و سلامت آنها
4 ــ سهولت و اقتصادی بودن درمان علیه انگلها و بیماریها
5 ــ در مقایسه با استخرهای خاکی و سیستمهای مداربسته به سرمایه گذاری کمتری نیاز دارد.
6 ــ بههنگام نصب قفس در استخر پرورشی میتوان از استخر برای پرورش گونههای دیگر آبزی استفاده نمود (دو یا چند منظوره استفاده کردن از استخر).
معایب پرورش ماهی در قفس
1 ــ ماهیهای موجود در قفس در مقابل مشکلات مربوط به کیفیت آب مانند شکوفایی جلبکی و پایین آمدن اکسیژن محلول آب، انواع آلودگیها و… آسیبپذیر میباشند.
2 ــ میزان رشد ماهیهای موجود در قفس کاملاً وابسته به دمای آب میباشد.
3 ــ بهعلت پایین آمدن مقاومت بدن ماهیهای موجود در قفس خطر بروز بیماری بالا میباشد.
4 ــ خطر آسیب رساندن به قفس و یا سرقت ماهیهای موجود در قفس توسط افراد متخلف وجود دارد.
5 ــ غذای مصرفی کاملاً دستی بوده و بایستی از نظر مواد مورد نیاز مانند پروتئین، کربوهیدرات، چربی و ویتامینها غنی شده باشد و بهصورت تازه مورد مصرف قرار گیرد که باعث بالا رفتن هزینه تولید میشود.