کشتیرانی پایدار برای سیاره پایدار

به گزارش مارین‌پرس، موضوع روز جهانی دریانوردی ۲۰۲۰،  “کشتیرانی پایدار برای سیاره پایدار” است. علت این نام‌گذاری تمرکز بر فراهم کردن فرصتی برای افزایش آگاهی از اهداف توسعه پایدار سازمان ملل (SDG)  است. هدف از این موضوع، فراهم کردن انعطاف‌پذیری برای سازمان بین‌المللی دریانوردی و کشورهای عضو، همچنین برجسته کردن مباحث و چالش‌های بی‌شمار در تحقق برنامه توسعه پایدار ۲۰۳۰ است و فرصت‌های زیادی را برای برجسته کردن سهم قابل‌توجه حمل‌ونقل فراهم می‌کند. با توجه به بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ انتظار می‌رود که این دهه، زمان تعیین‌کننده برای صنعت کشتیرانی و زندگی در کره زمین باشد.

سازمان بین‌المللی دریانوردی به‌سوی آینده پایدار

چارچوب نظارتی سازمان بین‌المللی دریانوردی، تغییر در صنعت کشتیرانی  به سمت آینده‌ای پایدار است. مهمترین اقدامات سازمان بین‌المللی دریانوردی شامل چالش‌های دیجیتالی شدن کشتیرانی، کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، کاهش زباله‌های دریایی، بهبود بهره‌وری کشتیرانی از طریق تبادل الکترونیکی اطلاعات، کاهش گوگرد در سوخت کشتی‌ها، حفاظت از مناطق قطبی و افزایش مشارکت زنان در جامعه دریایی است.

لوگوی سازمان بین‌المللی دریانوردی- imo logo

صنعت کشتیرانی، اقتصاد جهان را پیش می‌برد، زیرا ۹۰ درصد از تمام کالاها با کشتی حمل می‌شوند. کشتیرانی می‌تواندحمل‌ونقل ایمن‌تر و سازگار با محیط‌زیست شود، همچنین حمل بار از طریق دریا، بسیار مقرون‌به‌صرفه است.

بیماری همه‌گیر کووید- ۱۹ همه را تحت تاثیر قرار داده است و سازمان بین‌المللی دریانوردی در تلاش است تا تاثیرات آن بر صنعت کشتیرانی و به‌ویژه دریانوردی را برطرف کند. در این دوران چالش‌برانگیز، توانایی خدمات حمل‌ونقل دریایی و دریانوردی برای تحویل کالاهای اساسی ازجمله تجهیزات پزشکی، غذا و سوخت برای پاسخگویی و عبور از این بحران، امری اساسی است. همه‌گیری نشان داده است که حمل‌ونقل، همچنان، کارگشای اصلی اقتصاد جهانی و در توسعه پایدار ضروری است.

لیم، رئیس سازمان جهانی دریانوردی اظهار کرد: بیماری همه‌گیر نشان داده است که اطمینان از عملکرد زنجیره‌های تامین جهانی و تسهیل عملکرد ایمن و کارآمد حمل‌ونقل دریایی بسیار مهم است. در این روزهای بحرانی، توانایی حمل‌ونقل و دریانوردی برای تحویل کالاهای حیاتی ازجمله تجهیزات پزشکی و مواد غذایی، برای پاسخگویی به این بیماری همه‌گیر و درنهایت غلبه بر آن، بسیار مهم است.

آلودگی دریایی کشتی‌ها

صنعت کشتیرانی که مرتبط با حمل‌ونقل دریایی و باری است، از منابع موثر در آلودگی دریاست. با توجه به اینکه، بیش از ۷۰ درصد از سیاره زمین را آب فراگرفته است، صنایع دریایی هرروز رونق بیشتری پیدا می‌کنند. با چنین رشد سریع صنعتی، سیستم زیست‌محیطی دریایی، موضوعات ناخواسته‌ای نظیر زباله‌های دریایی و اثرات آلودگی دریایی ایجاد می‌شود. زباله‌های دریایی و دیگر زباله‌های همراه آن به‌عنوان عامل اصلی آلودگی اقیانوس‌های جهان شناخته‌شده هستند.

آلودگی صنعت کشتیرانی و حمل و نقل دریایی

برای نظارت بر اینکه صنعت کشتیرانی به قوانین و مقررات بین‌المللی پایبند است، کمیته حفاظت از محیط‌زیست دریایی (MEPC) و گروه‌های مشابه تشکیل‌شده است. این گروه‌های زیست‌محیطی دریایی، نقش مهمی در کنترل و کاهش پسماندهای تولیدشده در اثر عملیات دریایی دارند. با پذیرش کنوانسیون بین‌المللی هنگ‌کنگ برای بازیافت ایمن و سالم کشتی‌ها در ماه مه ۲۰۰۹، بهبود چشمگیری در زمینه بازیافت کشتی و مدیریت پسماند مشاهده‌شده است.

کاهش ضایعات کشتی‌ها برای کاهش آلودگی دریایی

زباله‌های تولیدشده در کشتی‌ها شامل پلاستیک، پوشال و مواد بسته‌بندی، مواد تمیزکننده و پارچه، محصولات کاغذی، ضایعات محصولات غذایی، بقایای رنگ‌ها، حلال‌ها و مواد شیمیایی هستند که نقش اساسی در آلودگی محیط دارند. حداکثر تلاش برای کاهش و مدیریت زباله باید انجام شود تا محیط کار سالم و ایمن در داخل کشتی و همچنین حفظ اکوسیستم دریایی بدون آلودگی انجام شود. به‌منظور کاهش ضایعات، دریانوردان باید در کارآمدی عملیات کشتی و کاهش تولید زباله در کشتی‌ها نقش فعالی داشته باشند.

آلودگی دود هوا توسط کشتی

همه اپراتورهای دریایی باید سیستم مدیریت پسماند و زباله را با روش‌های مناسب انباشت و تفکیک برای انواع مختلف مواد زائد ازجمله پلاستیک، باتری، ضایعات محصولات غذایی، مواد زائد فلزی، مواد شیمیایی و غیره استفاده کنند. به عنوان مثال، برای کاهش حجم پلاستیک‌ها و سایر مواد زائد قابل فشرده‌سازی، باید از فشرده کننده‌ها به‌طور موثر استفاده شود و ضایعات غذا را نیز می‌توان در دریا خرد و تخلیه کرد.

بازیافت زباله در کشتی‌ها

بازیافت زباله، مفهوم جدیدی برای کاهش آلودگی دریایی است که در کشتی‌های دریایی به‌ویژه کشتی‌های تفریحی در حال اجراست. زباله تولیدشده از طریق کشتی‌های تفریحی، در مقایسه با زباله تولیدشده توسط عملیات مرسوم دریایی، چهار برابر بیشتر است.

برنامه‌ مدیریت پسماند باید بازیافت موثر زباله برای محیط بهتر در کشتی‌ها و تاسیسات دریایی ایجاد کند و برای به حداقل رساندن آلودگی دریایی کشتی‌های تفریحی، اقدامات ویژه‌ای انجام دهد. مواردی مانند رایانه، تلویزیون و موادی که موردنیاز یا قابل‌استفاده نیست باید در اختیار سازمان‌های ساحلی محلی قرار گیرند.

با توجه به شیوع بیماری کووید- ۱۹ در سراسر جهان این روز در ۲۴ سپتامبر ۲۰۲۰ در قالب یک رویداد آنلاین، جشن گرفته می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *