افتخارآفرینی سازمان‌های تحقیقاتی نداجا در ساخت ناوها، ناوشکن‌ها و زیر دریایی‌ها

حسام‌الدین صالحی


 به گزارش مارین‌پرس، پیش از انقلاب اسلامی ایران نيروی دريايی خدمت به بيگانگان را به عهده داشت و در همين راستا نيز در خليج فارس كنترل كننده شاهرگ حياتي جهان خواران در بلعيدن نفت منطقه بود. این نیرو همانند نیروهای دیگر ارتش تحت كنترل دقيق آنان و به طور كاملاً وابسته، فرماندهي مي‌شد، به گونه‌ای كه كاركنان اين نيرو دركشورهای آمريكا، ‌انگليس، فرانسه، ‌ايتاليا و…. آموزش مي‌ديدند و تجهيزات نيز با صرف هزينه‌های بسيار گزاف، بدون وجود پشتيباني لازم از نظر امكانات تعميراتي داخلي خريداری مي‌شدند. پس از پيروزی انقلاب اسلامی، اقدامات اساسي در جهت سازندگي و خودكفايی در نيروي دريايی ارتش جمهوری اسلامي ايران صورت گرفت.

لوگو نیروی دریایی راهبردی ارتش

در هر جنگي كمبود مايحتاج عمومي و عدم امكان ورود و صدور كالا از طريق راه‌هاي آبي حائز اهمیت مي‌باشد. در طول تاریخ و در جنگ های گذشته چه بسيار كشورهايي كه به علت محاصره اقتصادي قادر به تهيه مواد مورد نياز مردم كشورشان نبودند. ‌در دوران دفاع مقدس، ‌در كشور جمهوري اسلامي ايران، علي‌رغم برخي كمبودها، شاهد بوديم كه ارزاق عمومی به راحتي در اختيار مردم قرار گرفت.  با اجراي برنامه ريزي‌هاي دقيق و با تلاش نیروی دریایی قدرتمند و سيادت در دريا صادرات نفت نيز انجام مي‌گرفت. نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران نيز دوش به دوش ساير نيروهاي مسلح به منظور كسب اين سيادت، با تلاش شبانه‌روزي و بي‌وقفه ضمن حفاظت از خطوط مواصلاتي و منافع كشور اسلامي، ‌دشمن را از دسترسي به دريا محروم ساخت. براي تثبيت اين سيادت دريايي تا پايان جنگ تحميلي و آغاز دوران سازندگي ، نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران ضمن ارتقاي توان رزمي عملياتي؛ نهادينه سازي اركاني چون نيروي انساني ، سازماندهي ، تجهيزات ، آموزش و تأسيسات را در قالب تهيه برنامه‌هاي ميان مدت يا بلند مدت خود با هدف شناخت تهديدهاي اصلي و جانبي طراحي و اجراء مي‌نمود . يكي از تحولات اساسي در نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران از بدو پيروزي انقلاب اسلامي تلاش های بی وقفه در راه تشکیل سازمان تحقیقات و جهاد خوکفایی نداجا به فرمان رییس جمهور وقت، حضرت آیت الله امام خامنه‌ای عزیز(مد ظله العالی) بود .

ناو سهند با کد بدنه 74 از کلاس موج نیروی دریایی ارتش
ناو سهند

لزوم به كارگيري تكنولوژي پيشرفته در حراست از منابع حياتي كشور اسلامي‌مان در خليج فارس، درياي عمان و دريای کاسپین،‌ به عنوان يك فرآيند زيربنايي در عملكرد نيروي دريايي پيش بيني شده است .

چه بسا که، دانش و فن‌آوري مورد نياز در راستاي توليد تجهيزات رزمي مدرن در عصر حاضر موجبات فراهم آوردن تسهيلات گسترده سياسي ،‌اقتصادي و نظامي براي كشورهاي قدرتمند مي‌گردد. ‌ لذا اين گروه از كشورها تنها به حفظ موقعيت خود انديشيده و هيچ تمايلي به انتقال فن آوري خود به ساير ملل در حال توسعه ندارد . نيروي دريايي ارتش جمهوري اسلامي ايران در مواجهه با اين واقعيت مسلم و درك صحيح از موضوع، با تكيه بر توان نيروهاي مبتكر و خلاق خود تا حد امكان در زمينه تحقيقات و توسعه رزمي فعاليت نموده است. آن چنان كه در حال حاضر طرح‌هاي متنوعي را به منظور گسترش سامانه‌هاي تسليحاتي جنگ مدرن و توليد سيستم‌هاي كنترل تاكتيك نوين به مرحله اجرا رسانيده و اين دستاوردها بر روي شناورهاي دريايي نصب و در جهت انجام مأموريت‌هاي محوله به كار گرفته شده‌اند . فعاليت‌هاي تعميراتي و كشتي‌سازی عمدتاً در كارخانه‌ها و مراكز تعميراتي نيروي دريايي راهبردی ارتش جمهوري اسلامي ايران و با کمک سازمان تحقیقات و جهاد خوکفایی و تاسیس مرکز ساخت شناوری متمركز شده است. اين كارخانه‌ها علاوه بر تعميرات اساسي شناورهاي نيروي دريايي و ساير سازمان‌هاي دريايي، موفق به ساخت چندين فروند شناورهاي آبخاكي ، شناورهاي گشتي ، يدك‌كش و ناوچه‌هاي تندرو، ناوهای سنگین و زیردریایی ها، گرديده است .

فضای خالی میان دکا و دودکش ناوشکن دنا نیروی دریایی ارتش
ناو دنا

نيروي دريايي راهبردی ارتش جمهوري اسلامي ايران علاوه بر ساخت انواع شناوره ، با تكيه بر توان والاي متخصصان و كارشناسان داخلي و همكاري سازمان‌هاي تحقيقاتي، دانشگاهي و بخش هاي صنعت و فن آوري، اقدام به ساخت تجهیزات و سامانه های دفاعی پیشرفته نمود. ساخت زیردریایی ها و شناورهاي سنگين و ناوشكن‌هاي مدرن برابر برنامه زمان‌بندي اجرا شد.

بدنه در حال ساخت ناوشکن دماوند 2 در صنایع شهید تمجیدی
ساخت ناو دماوند 2

 همانا که این زیر دریایی­‌ها و ناوشكن‌هاي قدرتمند ساخت جمهوري اسلامي ايران براي حراست از مرزهاي آبي اين سرزمين رهسپار درياها شده اند.

بدنه در حال ساخت ناوشکن دماوند 2 در صنایع شهید تمجیدی
ناو در حال ساخت دماوند 2

ساخت زيردريايي با تناژهاي مختلف از جمله زیردریایی­‌ کلاس غدیر، زیردریایی­ کلاس فاتح از ديگر اقدام‌هاي نيروي دريايي در جهت نيل به خودكفايي و ارتقاي توان زيرسطحي ايران اسلامي است كه هم اكنون بهره‌برداري از تعدادي از آنها عملاً آغاز شده است.

تکاوران نیروی دریایی ارتش در ناوچه تبرزین با کد 232 در اسکله بندر جاسک
تکاوران نیروی دریایی-ناو تبرزین

ساخت ناوشکن سنگین همچون دماوند و جماران نیز در راستای ارتقاء توان رزم نداجا و انجام عملیات در عمق راهبردی دریایی جمهوری اسلامی ایران و اعزام به ماموریت های طولانی مدت صورت پذیرفت.

زیردریایی کلاس فاتح در حال دریانوردی و عملیات
زیردریایی بومی فاتح

مرین‌پرس، ضمن تبریک سالروز نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران و همچنین گرامیداشت یاد و خاطره‌ی شهدا و ارج نهادن به مقام شامخ جانبازان و ایثارگران و خانواده‌های معزز ایشان، ازکلیه کارکنان دلاورنداجا و خانواده‌های محترم آنان به واسطه‌ سال‌ها رشادت، تقدیر می نماید.

مرین‌پرس، ضمن همکاری همه جانبه با نداجا از خاوند متعال آرزو می نماید در مسیر اقدامات تمدن‌ساز دریایی و توسعه اقتدار دریایی و همچنین آبادانی سواحل مکران به بازوان این ابرمردان تاریخ‌ساز، توان و قوت و به اراده‌های پولادین آن‌ها، وسعت و قدرت­ بخشیده و در سایه‌ی توجهات حضرت ولی‌عصر(عج) و رهبری خردمندانه‌ی فرماندهی معظم کل قوا(مدظله‌العالی) همه سربازان دریادل ایران اسلامی را توفیق، سعادت و عزت عنایت فرماید.

امیر دریادار حسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش
امیر دریادار حسین خانزادی-فرمانده نیروی دریایی راهبردی ارتش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *