جایگاه کشتی سازی در ایران کجاست؟

کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در حالی از نظر ظرفیت کانتینری در جایگاه چهاردهم جهان قرار گرفته که به گفته مسئولان صنعت کشتی سازی ایرانی سهم اندکی از توسعه آن را بر دوش می کشد.

رونق صنعت کشتی سازی و صنایع دریایی در ایران
زمان مطالعه: 3 دقیقه

به گزارش مرین‌پرس، رسانه های داخلی در هفته جاری گزارش دادند کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در جدیدترین رتبه بندی که از سوی موسسات بین المللی منتشر شده، رتبه چهاردهم در جهان را کسب کرده است.

IRISL Group اکنون 50 فروند کشتی به ظرفیت 154 هزار و 415 TEU در اختیار دارد که 46 فروند از آن ها تحت مالکیت کشتیرانی و 4 فروند اجاره شده است. خط کشتیرانی مرسک با در اختیار داشتن 716 فروند کشتی به ظرفیت 4 میلیون و 151 هزار و 564 TEU در رتبه نخست در جهان قرار دارد و در ادامه شرکت هایی از چین، فرانسه، ژاپن و آلمان رتبه های بعدی را کسب کرده اند. (برای خواندن خبر اینجا کلیک کنید)

تعمیر شناور لوله‌گذار Sea-master در یارد کشتی سازی ایزوایکو
مجتمع کشتی سازی و صنایع فراساحل ایران (ایزوایکو)

کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در حالی از نظر ظرفیت کانتینری در جایگاه چهاردهم جهان قرار گرفته که به گفته مسئولان صنعت کشتی سازی ایرانی سهم اندکی از توسعه آن را بر دوش می کشد. نزدیک به 20 شرکت کشتی ساز و سکوساز در ایران فعالیت می کنند. این شرکت ها در سال 95 نسبت به اجرای قرارداد ساخت کشتی با شرکت های کره ای به بی تفاوتی مسئولان به ظرفیت ساخت کشتی در داخل اعتراض کردند.


در پی اعتراض این شرکت ها و البته عدم تامین مالی پروژه ساخت کشتی برای ایران در کره جنوبی، خطوط کشتیرانی ایران از این قرارداد منتفع نشد.

مسئولان از صنایع دریایی غافلند!


رییس اسبق هیئت مدیره کشتیرانی ایران در همان سال در گفت وگو با ایسنا از غفلت مسئولان از صنایع دریایی گفته بود. به گفته داجمر سفارش هایی که در دهه 70 به سازندگان داده شده و همه هزینه ساخت هم پرداخت شده، تحویل داده نشده است.

داجمر گفت: «در دنیا تسهیلاتی که برای ساخت کشتی پرداخت می‌شود بهره یک تا دو درصدی دارد، درحالی‌که سود تسهیلاتی که به صنایع کشتی‌سازی داخلی تعلق می‌گیرد اصلاً قابلیت رقابت با این بازار را ندارد و باید این را در نظر داشت که شاید بشود از صنایع دیگر داخلی با تعرفه و عوارض واردات حمایت کرد، اما صنایع کشتی‌سازی در آب‌های آزاد و خارج از کشور درگیر بازار هستند و عملاً این ابزارهای حمایتی هیچ کاربردی برای این بخش ندارد و باید از مدل‌های دیگری برای توسعه این صنعت استفاده کرد…در برنامه ششم هم مانند برنامه پنجم علی‌رغم ایجاد کارگروه‌های مختلف، پیشنهاد خوبی در خصوص توسعه صنایع دریایی مطرح شد که درنهایت با نادیده گرفتن آن، شرایطی مانند قبل رقم خورد و صنایع دریایی جایگاه چندانی در این برنامه به دست نیاورد».

گزوه شرکت هلدینگ کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران

به گفته این مدیر اسبق شرکت کشتیرانی ایران، مشکل اصلی در وضعیت موجود صنایع دریایی، مدیریتی و حمایت‌های دولتی است که اتفاق نیفتاده است. چنان‌که 10 سال است که قانون حمایت از صنایع دریایی در حال اتمام است و هنوز این قانون به مرحله‌ اجرا نرسیده است و کسی هم آن را دنبال نمی‌کند. بر اساس این قانون قرار بود تسهیلاتی پرداخت شود و از طریق ایجاد صندوق توسعه صنایع دریایی حمایت‌هایی صورت گیرد، درحالی‌که هنوز سرمایه لازم به این صندوق پرداخت نشده است.


گفتنی است که اخیرا تعمیر یک ابرنفتکش ایرانی به متخصصان داخلی واگذار شده است. این نخستین بار در تاریخ کشتیرانی ایران است که یک ابرنفتکش غول پیکر در مجتمع کشتی سازی بندرعباس (ایزوایکو) تعمیر می شود. (برای خواندن خبر اینجا کلیک کنید.)

آخرین اخبار دریایی:

آخرین ویدئوهای دریایی:

شکیلا لشکری

دانشجوی دکتری فیزیک دریا -  سردبیر مرین‌پرس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پست بعدی

آمریکا یک کشتی جنگی دیگر به منطقه غرب آسیا فرستاد

س تیر 4 , 1398
نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد کشتی تهاجمی آبی-خاکی «یو‌اس‌اس باکسر» به غرب آسیا اعزام شده و این ناو تحت فرماندهی ناوگان پنجم دریایی آمریکا قرار گرفته است.
نیروی دریایی آمریکا در خلیج‌فارس

شاید برای شما جالب باشد